Bijbellezing 5e zondag

Welkom bij 40 dagen hier&nu, een podcast van Verre Naasten, Lume, LPB Media en Kerkpunt.

Het is zondag 17 maart. De vijfde zondag van deze veertigdagentijd. We gaan de week in met het thema dansen op de puinhopen. Vandaag lezen we Jeremia 32: 1-5.

1 In het tiende regeringsjaar van koning Sedekia van Juda (het achttiende regeringsjaar van Nebukadnessar, de koning van Babylonië) richtte de HEER zich tot Jeremia. 2 De troepen van Nebukadnessar belegerden Jeruzalem en de profeet Jeremia zat gevangen in het kwartier van de wacht, dat tot het paleis van de koning van Juda behoorde. 3 Koning Sedekia had hem daar gevangengezet omdat hij had geprofeteerd: ‘Dit zegt de HEER: Ik geef deze stad in handen van de koning van Babylonië; hij zal haar innemen. 4 Koning Sedekia van Juda zal niet aan de Chaldeeën ontsnappen, maar aan de koning van Babylonië worden uitgeleverd. Hij komt oog in oog met hem te staan en zal persoonlijk met hem spreken. 5 Daarna wordt hij naar Babel gevoerd, waar hij zal blijven totdat Ik naar hem omzie – spreekt de HEER. Alle verzet tegen de Chaldeeën zal nutteloos zijn.’

Gods boodschap brengen maakt je lang niet altijd geliefd. Oh ja, als je fijne, leuke dingen te melden hebt, dan ben je van harte welkom. Maar zo niet, dan kun je beter oppassen. Jeremia ondervindt dat aan den lijve. Hij wordt beschouwd als een handlanger van de vijand, een overloper en is daarom gevangengezet. Terwijl het toch echt de HEER zelf was die door Jeremia laat weten dat Jeruzalem zal worden ingenomen en dat elk verzet nutteloos is.

Je kunt vluchten in ontkenning. De boodschapper van het naderende onheil vast zetten. Maar daarmee wend je de puinhopen niet af.

We gaan deze week dus in met het thema Dansen op de puinhopen. Zoals die Syrische balletdanser letterlijk deed, hij danste te midden van de puinhopen van Damascus. Dansen in een verwoeste stad.

Daarmee verdwijnt de puinhoop niet en toch dans je. Hoe dan? Het heeft alles met hoop te maken. Daarom deze week: dansles. We gaan samen met Jeremia een akker kopen, hoe onzinnig dat ook lijkt.