40 dagen hier & nu

Ben je als kerk aan het nadenken over een goede invulling van de 40-dagentijd? En verlang je ernaar om dit als gemeente samen te doen, ook al moet dat op afstand en coronaproof? Dan hebben wij een mooie oplossing! Dit jaar bieden we 40 dagen hier & nu ook aan plaatselijke kerken aan voor gebruik in de eigen gemeente. Zo kun je als gemeente toch samen de 40-dagentijd beleven. En door aan te haken bij een een centraal programma, hoeft de 40-dagentijd ook minder voorbereiding te kosten. Deelname is gratis. Beluister de podcast rechtstreeks in de Scipio app of Chrch app of lees hieronder op welke andere manieren je kerk kan aanhaken.

Wat we bieden

 1. Materialen voor communicatie naar de gemeente. 
 2. Voor elke levensles input voor de predikant (zie hieronder).
 3. Tweewekelijks materiaal voor kringen en jongeren.
 4. Ideeën voor vespervieringen voor de stille week (volgt nog)
 5. Voor vacante gemeenten: elke zondag een video-viering over de betreffende levensles in de vorm van een kerkdienst. Het is ook mogelijk om alleen de preek te streamen binnen een eigen dienst.

Hoe doe je mee?

 1. Meld je aan via het formulier hiernaast.  
 2. Informeer de gemeente. Download hieronder materialen downloaden voor communicatie naar gemeenteleden. 
 3. Zet de informatie van het project klaar in de door jullie gekozen communicatiekanalen. We leveren steeds per twee weken de materialen aan, uiterlijk anderhalve week van tevoren. We moedigen je aan om ook extra inhoud toe te voegen, dus eigen voorbeelden, gebedspunten e.d.
 4. Maak je eigen preken m.b.v. de aangeleverde materialen.
 5. Informeer kringen, wijken en jeugdleiders.
 6. Organiseer een groep die de vespers helpt voorbereiden.

Overzicht van materialen

Hieronder  een indruk van de inhoud die je mag verwachten. Dit zijn de materialen voor de eerste twee en een halve week:

Let op: wil je de materialen vooraf ontvangen? Meld je gemeente dan even aan en je ontvangt de rest de materialen automatisch van te voren in je mail. 

Communicatie materialen

Input voor predikanten

Als predikant kun je met je preek of met eigen meditaties aansluiten bij het project. Daarvoor bieden we ideeën, voorbeelden en suggesties aan voor predikanten om hun eigen eigen preek mee te maken. Verder bieden we een bijbelleesrooster dat te gebruiken is voor gemeenteleden die niet direct de podcast zullen volgen.  Hieronder vind je de planning voor de komende 40 dagen.

Wekelijkse online vieringen

LPB media streamt in deze lijdenstijd elke zondag en op Goede vrijdag een viering die aansluit bij de levenslessen van 40 dagen hier & nu. De vieringen hebben een informele en persoonlijke sfeer en duren ongeveer 30 minuten. Elke viering bevat een aantal liederen, een bijbellezing en preek, een gebed en de zegen. In een aantal vieringen is er ook een kindermoment. De vieringen zijn te volgen via de website pasen2021.lpbmedia.nl. Op zondagen vanaf 10.30u. De vieringen zijn voorzien van een gebarentolk.

Over de online vieringen

Theodoor Meedendorp is voorganger in de gemeente Hoop voor Noord  in Amsterdam. In de eerste twee vieringen heeft hij het over ‘Ben jij een zegen?’ en ‘Geroepen om te zijn’. Maikel de Kreek is predikant van de NGK in Doetinchem. Hij zet je stil bij de schoonheid van de schepping en laat je nadenken over de vraag wat pure rijkdom is. Jasper Klapwijk spreekt over ‘Lerend luisteren’ en ‘Blijvend bidden’. Jasper Klapwijk is predikant van de Ichtuskerk in Den Haag. Op Goede Vrijdag en op Paasmorgen zet Jaap van de Bos uit Groningen je stil bij de noodzaak om steeds weer om te keren naar God toe en bij het feit dat je mag rusten in Zijn werk.

de pocast met je gemeente delen

Er zijn diverse manieren waarop de inhoud van 40 dagen hier & nu met de gemeente gedeeld kan worden. We geven hieronder enkele mogelijkheden.

Luister mee via de Scipio app of Chrch App

Meedoen gaat heel eenvoudig via Scipio en de Chrch app, door het toevoegen van de RSS feed van 40 dagen hier & nu. Elke dag kunnen gemeenteleden dan de podcast rechtstreeks in hun kerkapp beluisteren.  

Via WhatsApp groepen, mailinglijsten of de interne website

De berichten kunnen natuurlijk ook worden verstuurd vanuit de kerk naar de eigen mailinglijsten (denk aan WhatsApp of email) of via het eigen intranet. 

Via individuele aanmelding of podcast app

Natuurlijk kun je ook meedoen door gemeenteleden te stimuleren zich individueel op te geven. Geef daarbij dan aan dat je als kerk tijdens deze lijdenstijd 40 dagen hier & nu wilt volgen. En dat als mensen niks willen missen, ze zich kunnen aanmelden voor de dagelijkse mail, de podcast in hun favoriete podcast app kunnen beluisteren of de speciale app kunnen downloaden. 

planning