Vandaag is het 7 maart en dag 3 van de Veertigdagentijd. Ook het kleinste lichtje is sterker dan de duisternis, zegt Ria schrijver namens LPB Media. Opnieuw een tekst over licht en duisternis.
Een deel uit de dagtekst Johannes 9:1-7: In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. Zijn leerlingen vroegen: ‘Rabbi, hoe komt het dat hij blind was toen hij geboren werd? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders?’ ‘Hij niet en zijn ouders ook niet,’ was het antwoord van Jezus, ‘maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden.’
In de Bijbel gaat het vaak over licht. God zelf is licht en in Hem is geen spoor van duisternis. En zoals God de Vader licht is, zo is God de Zoon ook licht. Het licht voor de wereld.
In de Geloofsbelijdenis van Nicea wordt dat bijna poëtisch onder woorden gebracht:
“Ik geloof in één Heer, Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God, geboren uit de Vader voor alle eeuwen, God uit God, Licht uit Licht, waarachtig God uit waarachtig God.”
Vandaag gaat het over licht en donker, deels aan de hand van het verhaal van de genezing van de blindgeborene. Voordat Jezus deze man geneest, zegt Hij: ‘Zolang het dag is, moeten we het werk doen van Hem die Mij gezonden heeft; straks komt de nacht en dan kan niemand iets doen. Zolang Ik in de wereld ben, ben Ik het licht voor de wereld.’
In deze uitspraak lijken de beelden wat te botsen. Zolang het dag is, is Jezus het licht voor de wereld. Maar waarom zou je een licht nodig hebben als het dag is?Hebben we niet juist behoefte aan licht als het donker is? Wat hebben die twee beelden, het beeld van de dag en de nacht en het beeld van het licht voor de wereld, met elkaar te maken?
Je zou kunnen denken dat de blindgeborene iemand is die altijd in het donker, in de nacht leeft. Maar mensen die vanaf hun geboorte helemaal blind zijn, ervaren geen donker en ook geen licht. Ze missen daar juist het zintuig voor.
De meesten van ons hebben wel een zintuig voor licht en vooral voor donker. Want wat kan de wereld er soms donker uitzien. Denk aan de dingen waar je juist ‘s nachts wakker van ligt. Je maakt je zorgen over je dierbaren. Over klimaat, criminaliteit en verharding. Over oorlog of oorlogsdreiging. Wat voor zin heeft het dan om te geloven dat God licht is? En dat Christus het licht voor de wereld is?
Jezus heeft het donker ook gezien. Soldaten nemen hem gevangen en hij wordt terechtgesteld. Jezus noemt dat het uur van de macht van de duisternis. Het wordt nacht, midden op de dag. Jezus kan niets meer doen.
Zolang het dag is, doet Jezus het werk van God. We weten niet hoe donker het was in het leven van de blindgeborene. Maar we weten wel dat hij het licht gaat zien. Niet in de eerste plaats doordat Jezus hèm het zicht in de ogen geeft. Maar doordat híj Jezus leert kennen. En dat hij anderen graag laat delen in dat licht van Jezus .
Jezus wordt in de nacht gevangen genomen. En als hij sterft, lijkt het weer nacht te worden. Maar de zonsverduistering gaat voorbij. Jezus overwint het duister van de dood en nu schijnt Hij door ons. Wie Hem volgt heeft licht dat leven geeft. Jezus zegt zelfs: Jullie zijn het licht voor de wereld.
Of het nu licht of donker is in ons leven, wij mogen het licht van God en van Jezus zijn in deze wereld. Misschien is jouw licht maar klein. Maar ook het kleinste lichtje is sterker dan de duisternis. Het verspreidt hoop. Het wijst op Jezus. Het vertelt dat ook het duisterste donker voorbij gaat. Voor wie kun jij dat lichtje zijn?
Podcast: Play in new window | Download