Stille week

In de podcast van zaterdag 13 april geven wij een aantal tips voor gezinnen om samen met kinderen vanaf Palmzondag toe te leven naar Goede Vrijdag en Pasen. Hieronder tref je uitleg aan en kun je het overzicht met de verhalen downloaden.

Tip 1: Maak een paastuintje 

Deze eerste tip is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Je leest samen de verhalen die bij de stille week horen en legt stapje voor stapje een ‘paastuintje’ aan waarin symbolen bij de verhalen worden geplaatst.

De basis voor het paastuintje maak je zo: je vult een schaal of een dienblad met potgrond of zand en legt er een glas of potje in, dat je ook bedekt met grond. Dit is het open graf, dat de hele stille week op de achtergrond aanwezig is.

Iedere dag van de stille week lees je een verhaal uit het lijdensevangelie volgens het rooster op de download. Je kunt voor jonge kinderen de verhalen voorlezen uit de kinderbijbel. Voor kinderen die wat ouder zijn kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Bijbel in gewone taal.

De kinderen mogen elke dag een symbool dat met het voorgelezen verhaal te maken heeft in het tuintje zetten. Het tuintje groeit dus in de loop van de week uit tot een tuin waarin het complete verhaal te zien is.

De tip over het paastuintje is met toestemming overgenomen van elkedagnieuw.nl.

Tip 2: symboliek met kaarsen

Voor wat oudere kinderen kun je gebruik maken van symboliek met kaarsen (ik denk hierbij aan kinderen in de leeftijd van de bovenbouw van de basisschool en ouder).

Je kunt hetzelfde leesrooster gebruiken. Naast het lezen van de verhalen maak je gebruik van de symboliek van licht en donker. In de loop van de stille week wordt het donkerder. De dood nadert.

Je gaat zo te werk: je hebt 5 kleine kaarsen en 2 grote nodig. De grote kaars staat symbool voor Jezus. Op Palmzondag branden de 5 kleine kaarsen en 1 grote tijdens het lezen van het verhaal. Als het verhaal gelezen is, blaas je 1 kleine kaars uit. Iedere dag blaas je na het verhaal een kleine kaars uit. Zo verdwijnt het licht langzaam maar zeker iedere dag van de stille week een beetje meer.

Tot je op Goede Vrijdag de grote Jezus-kaars uitblaast. Jezus is gestorven. Zijn licht is gedoofd.

Maar op Paasmorgen mag het nieuwe licht aangestoken worden. Jezus heeft de dood overwonnen en is waarlijk opgestaan!

In de download staat per dag aangegeven hoeveel kaarsen er branden.

EXTRA 1:

Je kunt ervoor kiezen om de kinderen deze week een bijbeltekst uit het hoofd te laten leren. Bijvoorbeeld de bekende tekst uit Johannes 3 vers 16: Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven. Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar zal het eeuwige leven hebben.

EXTRA 2:

Bij de meeste dagen is een multimediatip gegeven. Kijk samen met de kinderen naar de filmpjes. Zo kunnen woord en beeld elkaar versterken. 

We wensen je als gezin een gezegende stille week toe!

Downloaden (PDF)