Podcast

BREAKING NEWS! (dag 41)

Breaking news! De Heer is opgestaan! De bijdrage op deze Paasmorgen is van Derk Jan Poel.

De dagen voor de verkiezingen kon je de televisie niet aanzetten of er was wel een lijsttrekker van een politieke partij te zien en te horen. Of het nou bij Op1 was of bij Jinek, geen podium werd onbenut gelaten. Lijsttrekkers stonden tegenover elkaar. Campagneposters sierden op billboards. En ook op Twitter, Instagram en facebook lieten partijen flink van zich horen. Iedereen moest weten waar hun partij voor staat! En vooral: waarom hun programma het beste is voor Nederland! 

Hoe anders op die morgen dat Jezus de dood definitief verslaat. Als er iemand is die een partijprogramma heeft dat de moeite waard is, dan toch wel Jezus. Maar zijn opstanding vindt plaats in een opvallende stilte en haast serene rust. Dit keer geen engelenkoor of geschenken uit het oosten. Niks van dat alles.

De opstanding, hét kantelpunt in de wereldgeschiedenis, wordt geen trending topic en gaat niet viral. Er is geen uitgekiende mediacampagne. Sterker: Vrouwen zijn de eersten die het nieuws horen. Dat is opvallend, want in die tijd was het getuigenis van vrouwen weinig doorslaggevend. Als je mensen wilt overtuigen van de opstanding, is dit niet de meest handige en doordachte zet, toch?

Sterker nog, het biedt zelfs ruimte aan fake news en alternatieve feiten. De leiders van het volk beweren dat het lichaam door de discipelen is gestolen. En Matteüs vertelt ons dat dit verhaal als een complottheorie onder de bevolking bleef rondzingen. 

Natuurlijk had Jezus er voor kunnen kiezen om op een grootse en meeslepende manier zichzelf als opgestane Heer te presenteren. Ik weet niet waarom Hij dat niet doet. Hij kiest een andere weg om zijn opstanding wereldkundig te maken. Hij kiest jou en mij. 

Er zijn engelen die morgen en die geven de discipelen een aanwijzing: Jezus gaat jullie voor. Volg Hem en je zult Hem zien. En dus gaan de leerlingen op pad. Achter Jezus aan.

En als ze Hem zien bewijzen ze Hem eer. Let ook op die bemoedigende woorden: ‘al twijfelden enkelen nog’. En dan stuurt Jezus hen er op uit om te getuigen van zijn opstanding.

Jezus leeft! In alle talen klinkt dat breaking news vandaag. De dood is overwonnen. En Jezus wil jou en mij gebruiken om dat nieuws verder te brengen! Wij volgen een opgestane Heer! Maar op de weg achter Hem aan kan twijfel je zomaar overvallen. Weet dan dat Jezus je niet weg stuurt. Hij stuurt je wel op weg. Zelfs met je twijfel mag je van Hem getuigen. En weet, Hij is bij je. Elke dag. Elke stap.

Lees vandaag Matteüs 28:1-7 en 16-20.