Podcast

Ren als de atleet die wint (dag 35)

Deze week staan we alweer stil bij de laatste twee levenslessen van deze serie: omkeren en rusten. Vandaag denken we na over doelgericht leven. Waar leef je voor? De podcast op dag 35 met als titel Ren als de atleet die wint is van Derk Jan Poel. 

Met een clubje fietsvrienden plannen we jaarlijks een gezamenlijk doel om ons op richten. Dit jaar willen we op de racefiets de Stelvio bedwingen, een beruchte bergpas in Italië, die klimt naar een top van  2758 meter hoog.

Zo’n top haal je niet vanzelf. Daarom heb ik het voor mezelf in twee kleinere doelen verdeeld. Om boven te komen heb ik allereerst een goede conditie nodig en genoeg fietskilometers in de benen. Daarnaast, hoe minder gewicht ik mee naar boven hoef te nemen, hoe beter. Een paar kilootjes eraf kan dus ook geen kwaad.

Deze twee subdoelen maken het behapbaar en haalbaar voor mij. Een trainingsprogramma en regelmatig afspreken met een maatje zorgt dat ik drie tot vier keer per week op de fiets zit. Ook als het regent en ook als ik geen zin heb. En ik denk bewuster na over wat ik eet. Een appel of een stroopwafel? Mijn doel maakt kiezen makkelijker. Hoewel ik echt nog wel eens smokkel, worden de keuzes meer en meer onderdeel van mijn leven. 

Ondanks dat ik vaak van het trainen geniet, is het niet altijd leuk. Het doet af en toe pijn. Ik merk soms amper vooruitgang. Ook heb ik niet altijd zin. Op zulke momenten geven de ritjes van mijn vrienden op Strava me net dat zetje om toch op de fiets te stappen. Hun inspanningen herinneren me aan ons gezamenlijke doel! 

In de Bijbel wordt sport ook als voorbeeld gebruikt om ons iets te leren over het leven met God. We worden aangespoord om niet doelloos rond te rennen, maar om te rennen als een atleet die wil winnen (1 Korintiërs 9:24). Geloven is dus heel doelbewust en doelgericht. Het heeft zelfs iets competitiefs :-)!

Misschien klinkt dit voor jou allemaal veel te maakbaar en activistisch! Toch is het heel bijbels om over doelen te spreken. Zo lezen we in Romeinen 11 dat ‘in Hem (God) alles zijn doel heeft’. En het doel van jouw en mijn leven is God eren, door te groeien in gelijkvormigheid aan Jezus. 

Dat is een groot doel! Het kan helpen om voor jezelf een aantal kleinere doelen te kiezen: Ik wil meer tijd met God doorbrengen. Ik wil een kei worden in geven. Geduldiger worden. Me meer laten raken door onrecht. Dit soort doelen helpt je bij het maken van concrete keuzes: kies een bepaald ritme in je dag. Denk na over wat je leest of kijkt. Hoe helpt het je bij het bereiken van je doelen? En doe het niet alleen, maar trek samen op met anderen, die je inspireren en bemoedigen om op het doel gericht te blijven. 

Welke ‘doelen’ kunnen jou helpen om meer op Jezus te gaan lijken? En met welke twee personen kun je hierin samen optrekken?

Lees vandaag Johannes 14:1-6, 1 Korintiërs 9:23-27, Galaten 5:24-25.