Podcast

Bidden om jezelf te veranderen (dag 34)

Vandaag is het de 34ste dag van de veertigdagentijd. Je luistert naar een bijdrage van Alain Verheij. Alain is theoloog, spreker, en schrijver van het recent verschenen boek Ode aan de verliezer. De podcast vandaag heeft als titel: Bidden om jezelf te veranderen.

“Mijn gebed verandert God niet. Het gebed verandert mijzelf.” Dat zegt C.S. Lewis in de film Shadowlands. Ik heb dat altijd onthouden en vind het een waardevolle manier van omdenken. Bidden betekent niet dat je een lijstje verzoeken op het prikbord prikt, in de vage hoop dat God in de hemel er eens naar zal kijken. Bidden betekent: je openstellen voor de goede dingen waarmee God allang bezig was, en met die flow meebewegen. 

Toen ik als student een paar jaar stopte met bidden, ontdekte ik dat er weinig inspirerende rituelen voor mijn gebed in de plaats kwamen. Ik ging slapen met mijn iPhone naast mijn hoofdkussen en telde het aantal ongelezen e-mails of mijn Facebook-likes zodra ik wakker werd. 

Ik realiseerde me hoeveel beter het is om elke dag af te sluiten door uit te spreken voor welke dingen je dankbaar bent, en om welke dingen je je zorgen maakt. Dus begon ik dat weer te doen.

Daarnaast besloot ik elke ochtend hardop uit te spreken  dat ik me voornam om die dag in geloof, hoop en liefde door te brengen. En dat ik hoopte dat dat zou lukken. Zo’n begin van je dag is een stuk heilzamer dan al dat onrustige gescroll door je sociale media. 

Deze vorm van gebed is er ook een die jou aan het werk zet. Want als je zo’n voornemen uitspreekt, dan moet je er ook iets mee doen. Dit geldt ook voor veel van de wensen die in mijn gebeden voorkomen. Als ik bid om vrede, moet ik mezelf vredig gedragen. Als ik bid voor een eenzaam familielid, moet ik dat familielid zelf ook mijn aandacht geven. Als ik bid om vergeving, moet ik zelf ook oefenen met vergeven.

We hoeven God niet te vragen om dat te doen waartoe hij ons geroepen heeft. Het gebed verandert niet zozeer de dingen, het verandert mij en zet me in beweging. Zo geldt voor de meeste gebeden: je kunt alleen maar iets bidden, als je zelf ook bereid bent om zelf de vervulling van je gebed te zijn.     

Lees vandaag Johannes 15:1-8.