Podcast

Zo volg je Jezus met jouw gebedsleven (dag 33)

Dag 33 van de vastentijd heeft als titel ‘Zo volg je Jezus in jouw gebedsleven’. Je luistert naar een bijdrage van Hagar Prins.

We zitten samen in de auto, mijn 5-jarige zoon en ik. We zijn druk in gesprek en dan ineens is ‘ie stil. Hij sluit zijn ogen en vouwt zijn handen. “Wat deed je?” vraag ik ‘m nadat hij klaar was. “Ik ging even met de Heere God praten, mama.”

Deze week staat het thema bidden centraal. En zo eenvoudig als dat voor mijn zoon is ‘even met God praten’, zo moeilijk vinden we het vaak als volwassenen. Hoe is dat voor jou? Heb jij vroeger leren bidden? En op welke manier? Ik merk dat veel mensen bidden moeilijk vinden omdat ze het nooit leerden en hierdoor terugvallen op elke dag hetzelfde gebed. Anderen worstelen met het gebed omdat ze een bepaald idee hebben hoe het zou moeten… Weer anderen hebben moeite met bidden omdat ze het idee hebben dat God toch niet luistert. Waar sta jij?

Ook in jouw gebedsleven, mag je Jezus volgen. Kijk eens naar het leven van Jezus: zie je hoe vaak Hij contact zoekt met Zijn Vader? Die lijn tussen hen is heel kort. Omdat Hij weet en erop vertrouwt dat Zijn Vader naar Hem luistert. Lees maar eens na wat Jezus hierover zegt in Lucas 11.

Betekent dat Jezus’ gebeden allemaal verhoord worden? Nee… Ook Jezus kent die pijn. In de tuin van Getsemane bad Hij maar liefst 3x “Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan!” Maar die beker ging niet aan Hem voorbij… Omdat Jezus onderdeel is van Gods grotere reddingsplan. Jezus weet dat. Niet voor niets zegt Hij direct daarna in Matteüs 26 vers 39: “Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt.”

Ik zie een rode draad in Jezus’ gebedsleven: Hij zoekt God op, Hij vertrouwt God en van daaruit is er overgave en kan Hij loslaten. Omdat Hij weet wat Gods grotere plan is. En welke rol Hij daarin speelt.

Dankzij Goede Vrijdag en Pasen is de lijn tussen jou en God ook heel kort. God nodigt jou uit: kom tot Mij. Ook in jouw gebed. Door gewoon te delen welke zorgen en verlangens in jouw hart leven. Net zoals mijn zoon deed: ‘even praten met God, mama.’

Is dat een garantie tot gebedsverhoring? Nee, misschien niet op de manier die jij voor ogen hebt. Maar bid daarom, vanuit het besef van Gods grotere plan voor deze wereld en jouw rol daarin, net als Jezus: “Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt.” Vertrouw en laat het los… laat het bij God: let go and let God.

Lees vandaag Matteüs 26:39.