Podcast

Hoe je de weg van Jezus kunt leren gaan (dag 29)

In de afgelopen weken stonden we stil bij de eerste vier levenslessen. Daarbij was de blik vooral naar buiten gericht. De komende weken maken we een beweging naar binnen. Zo staan we deze week stil bij twee levenslessen: leren en bidden. We denken na over de plek daarvan in jouw relatie met God.   

De bijdrage op dag 29 van de veertigdagentijd is van Derk Jan Poel. Vandaag gaat het over hoe de bijbel je helpen kan als je Jezus wilt leren volgen.

‘Wat is uw enige troost in leven en sterven?’ Misschien herken je dit wel meteen als de eerste vraag van de Heidelbergse Catechismus. Dan ben jij waarschijnlijk net als ik opgegroeid in een tijd dat je de catechismus nog uit je hoofd moest leren; 52 zondagen, verdeeld in 129 vragen en antwoorden. Terugkijkend is het gemakkelijk om daar van alles van te vinden. Het was toen de manier waarop ‘leren’ vooral werd ingevuld. De insteek van deze levensles is veel breder dan uit het hoofd leren. Het is het leren om de weg van liefde te gáán. 

Als je wilt leren koken, heb je een kookboek nodig. Je wordt echter geen goede kok door er alleen in te lezen. Ook niet door recepten uit je hoofd te leren en te omschrijven hoe heerlijk bepaalde gerechten smaken. Koken leer je door te doen. Met vallen en opstaan. Door te proberen en te proeven. Daarbij begin je op jouw niveau. Je leert van de tips en ervaringen van andere koks. En na een tijdje kun je bepaalde gerechten zonder kookboek maken. Gelukkig zijn er altijd nieuwe recepten die je kunt leren koken. Je bent als kok nooit uitgeleerd. 

Als je Jezus wilt leren volgen, heb je de bijbel nodig. Je wordt echter geen goede volgeling door er alleen in te lezen. Ook niet door stukken uit je hoofd te leren en te omschrijven hoe geweldig het leven volgens Gods woord is. Jezus volgen leer je door te doen wat God in de Bijbel van je vraagt. Met vallen en opstaan. Je leert van de tips en ervaringen van andere volgelingen. En na een tijdje zijn bepaalde aspecten van het volgen van Jezus bij jou gaan horen. Gelukkig zijn er altijd nieuwe aspecten in het volgen van Jezus die je mag leren. Je bent als volgeling nooit uitgeleerd.

De bijbel is veel meer dan een kookboek met recepten voor een christelijk leven. Volgens de Hebreeënbrief is Gods woord levend en krachtig. Vertrouw erop dat het je vormt zodat je steeds meer de mindset van Jezus zal ontwikkelen. 

We begonnen met de vraag ‘Wat is uw enige troost in leven en sterven’. Het antwoord op die vraag eindigt met ‘Hij maakt mij van harte bereid om voortaan voor Hem te leven’. Dat mag je leren, steeds weer, want een volgeling van Jezus is nooit uitgeleerd.

Lees vandaag Filippenzen 2:1-11 en Hebreeën 4:11-12.