Podcast

Vijf talen van liefdevol geven (dag 25)

Dag 25 van de lijdenstijd. Vijf talen van liefdevol geven is de titel van deze podcast, van de hand van Peter Wierenga.

Wat de meesten in de lange lockdown en de beperking van sociaal contact hebben ontdekt is hoe belangrijk knuffels zijn, het bij elkaar zijn en de behoefte om samen dingen te doen.

Voor ouderen, jongeren en alleenstaanden hebben de beperkingen daarom zoveel eenzaamheid, depressie en gevoel van verlies opgeleverd. Dat liefde stroomt in aandacht en aanraking, blijkt meer dan ooit.

Het is Gary Chapman die de basis ervan uitlegt in zijn boek De vijf talen van de liefde. We tonen onze liefde aan anderen en we ervaren de liefde van anderen op manieren die per persoon verschillen. Dit zijn de manieren waarin liefde merkbaar is.

door het geven van het beste deel van onze tijd;
door bemoedigende woorden;
door cadeaus te geven;
door een ander te helpen of iets te doen voor een ander;
door lichamelijke aanraking en nabijheid.

Een jongere kan behoefte hebben aan nabijheid en samen dingen doen. Terwijl zijn ouders gewend zijn cadeaus te geven en af een toe een compliment. Een vrouw hunkert wellicht naar samentijd, maar haar man denkt dat zij blij wordt van een bos bloemen of een cadeau.
Heel vaak spreken we elkaars taal niet. 

Het boek leert ons: elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij liefde het best verstaat als je die krijgt. En: elk mens is in staat om liefde te geven die past bij de taal van een ander.

En gul geven kan best moeilijk zijn!

Een echtpaar worstelt al een jaar met spanning, slapeloze nachten door kleine kinderen en de depressie van een van hen. Zwarte maanden met gebrek aan uitzicht op een betere toekomst. Dan wordt het bijna valentijn. In alle ingewikkeldheid bedenkt de vrouw dat de kinderen naar de oppas kunnen en ze regelt dat. Ook bedenkt ze een plan om samen met haar man te gaan mountainbiken in een bos vlakbij. Samentijd en cadeautijd. Gul geven in zijn liefdestaal. Vooral gul in een tijd wanneer ze zelf door de bomen het bos vaak niet ziet.

In Lucas 7:44-48 zegt Jezus tegen Simon, waar hij te gast is: ‘Zie je deze vrouw? Ik ben in jouw huis te gast, en je hebt me geen water voor mijn voeten gegeven; maar zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haar afgedroogd. 

Zo ziet liefde tonen er uit. Wat liefde geven voor gevolgen heeft lees je ook: Jezus vergeeft de vrouw ‘haar vele zonden, omdat ze veel liefde had betoond’. 

Is er iemand in jouw buurt die je vandaag kan aanspreken in diens liefdestaal? Doe het! want gul geven is in beweging komen.

Lees vandaag Lucas 7:44-48.