Podcast

Durf jij dit hardop te bidden? (dag 24)

Dag 24 van de veertigdagentijd. Hagar van Lume hoorde onlangs een lied dat haar nogal raakte. Ze stelt in deze podcast de vraag: Durf jij dit hardop te bidden?

Het is woensdagmorgen. Na weken van thuisonderwijs, geniet ik deze morgen van de rust in huis terwijl mijn zoon op school zit. Ik werk wat mail weg, met mijn favoriete playlist op de speakers. En dan ineens knalt het lied ‘Hosanna’ van Hillsong de woonkamer in. Ik zing het half mee, en dan besef ik ineens wat ik zing: ‘Break my heart for what breaks Yours’; laat mijn hart breken voor dat wat Uw hart breekt. Oef… dat is nogal een uitspraak. Wil ik dat echt?

In een week waarin ‘Gul geven’ centraal staat, moet ik aan dit lied terugdenken. Want, gul geven… waaraan? Dit lied geeft daar zo treffend antwoord op: laat mijn hart breken voor dat wat uw hart breekt. We hoeven maar naar het leven van Jezus te kijken om te zien waar Zijn hart voor breekt: onrecht, ziekte, verdriet, geweld, pijn…

Jezus wendt zich daarvan niet af. Nee, als Jezus’ optreden op aarde door iets gekenmerkt wordt, is het wel dat Jezus altijd oprechte aandacht heeft voor de ander, écht kijkt. Hij ziet de ander staan… en laat zich daardoor raken… En dat raken, gaat bij Jezus bijna altijd samen met in actie komen. Dat lezen we op zoveel plekken in de Bijbel terug! Neem bijvoorbeeld Matteüs 14:14. Daar lezen we: “Toen hij uit de boot stapte en de grote menigte zag, voelde hij medelijden met hen en hij genas hun zieken.”

Jezus’ medelijden is daarbij niet een soort ‘Ah kijk hen eens, wat zielig…’ Nee, Jezus’ medelijden is echt medelijden. En dat laat Hem niet onbewogen, dus kan Hij niet anders dan in actie komen. Hoe zit dat bij jou? Durf jij je te laten raken voor wat je om je heen ziet? Dichtbij? Ver weg? En van daaruit jezelf te geven?

Geven is daarbij nooit een doel op zich, maar een manier om Jezus’ liefde en redding te brengen, waar dat ontbreekt. Om licht te laten zien, waar het donker is. Zoals dat lied waarmee ik begon, ook zo mooi bezingt:

Break my heart for what breaks Yours
Everything I am for Your kingdom’s cause

Lees Matteüs 14:14.