Gebroken zijn

Het is vandaag Witte Donderdag.
We hopen dat je de afgelopen weken door deze podcast bent opgebouwd en geïnspireerd. Om dit werk te doen, zijn we afhankelijk van giften. We zouden blij zijn met jouw donatie. Je kunt geven via 40 dagen hier en nu punt nl. Dankjewel!
De aflevering van vandaag heet ‘Gebroken zijn’ en is geschreven door Samuel Lee.

Toen mijn zoon nog een klein jongetje was, een jaar of 10, 11 oud, was ik gewend om er met hem op uit te trekken. Als we dan door de luidruchtige en drukke straat in onze buurt liepen, deden we een klein experiment. Ik vroeg mijn zoon om het geluid van auto’s en fietsen te negeren. Ik vroeg hem in plaats daarvan te luisteren naar het geluid van de vogels. Dit deden we regelmatig.

Door dit te doen, probeerde ik hem te leren dat we juist in de kleine dingen grootheid, vreugde en geluk kunnen vinden. Zelfs in de kleinste dingen kunnen we God zien. God wordt niet altijd gevonden in mooie preken en fijne kerkdiensten! Je kunt God ook horen en voelen in de kleine dingen.

Jezus zal ons niet altijd tegemoet komen als een groot theoloog of een beroemde dominee van ver. We kunnen Christus ook zien en herkennen in de daklozen, de vluchtelingen, de alleenstaanden, de gebrokenen van hart!
Laat ons die gebrokenheid in een ieders leven herkennen en ons realiseren dat we allemaal onze eigen strijd, tekortkomingen en uitdagingen hebben in ons leven. Daarom moeten we liefdevol en vol compassie zijn voor anderen, nederig, en niet zomaar oordelen of een mening vormen over hen. We kunnen nooit in iemand anders schoenen staan en we zullen nooit iemands pijn leren kennen, als we niet zelf eerst onze eigen pijn en nood ervaren hebben. Alleen iemand die zelf grote genade heeft ontvangen, zal anderen ook genadig en met compassie benaderen.

Laten we, als we ons de dood en opstanding van Jezus, onze Heer en Heiland gedenken, nederig zijn als we iemand ontmoeten die we nog niet eerder hebben ontmoet of gezien. Laten we deze mens ontvangen.

Wie plaatst God vandaag op jouw pad? Hoe zijn je gedachten over hem of haar?