Toewijding

Welkom bij dag 36 van 40 dagen hier & nu. Vandaag denken we na over onze liefde en toewijding. Deze podcast is geschreven door Derk Jan Poel.

In 2008 was ik samen met mijn vrouw onderdeel van een gebedsreis naar Azië. We gingen mee om te bidden voor christenen in landen waar het geloof nog iets kost. In onze koffers zaten bijbels en andere christelijke lectuur voor onze broers en zussen daar. Op een avond zaten we als groep op een hotelkamer toen er op de deur werd geklopt. Een oude, broze dominee kwam binnen. Samen met zijn zoon kwam hij de bijbels halen. Met vuur in zijn ogen vertelde hij ons over zijn leven en zijn liefde voor de kerk. Meer dan de helft van zijn leven had hij gevangen gezeten omdat hij Jezus liefhad. Er was geen bitterheid. Eerder dankbaarheid. Want wat had hij in die tijd met veel mensen over Jezus kunnen spreken! 

Hij vertelde dat hij in een flat zonder lift woonde, op de 13e verdieping. Vanavond zouden hij en zijn zoon alle bijbels zelf nog naar boven tillen. Die flat was een waar godsgeschenk zei hij. Hij kon er zeker van zijn dat de politie niet bij hem binnen zou vallen, want die hadden echt geen zin om 13 verdiepingen naar boven te lopen. 

Op een andere avond werden er brieven voorgelezen van christenen die vervolgd werden: ‘We geven onze kinderen gras te eten, maar we zijn God intens dankbaar voor zijn zorgen en voor de bijbels die we hebben gekregen’. We hoorden verhalen hoe christenen hele bijbelboeken uit het hoofd leerden, omdat er te weinig bijbels waren en men zo graag Jezus met hun buren en collega’s wilde delen. Dit soort verhalen geven me kippenvel. 

Nee, natuurlijk ben ik niet jaloers op hun omstandigheden, maar wel op hun honger, liefde en toewijding aan God. Ik voel me er ook ongemakkelijk bij. We hebben als christenen in Nederland zoveel vrijheid. Maar wat schiet het leven met God er gemakkelijk bij in. We komen in ons dagelijkse leven nauwelijks toe aan de ontmoeting met God. De toewijding van deze christenen is een spiegel voor mij. Waar ligt mijn toewijding? Gaat mijn hart echt uit naar God? Houd ik van Hem? 

Want dat is waar het God om te doen is. In Deut. 13 zegt Mozes tegen het volk van God: 13:3 Hij (God) wil weten of jullie wel met je hele hart en je hele ziel van Hem houden.

Mijn relatie met God is voor alles een liefdesrelatie. En zoals elke relatie vraagt dat om toewijding en trouw. Mijn hart en leven behoren aan God. Dat vraagt om een bewuste keuze me af te wenden van alles wat mij tegenhoudt in m’n relatie met Hem. 

Jouw relatie met God is allereerst een liefdesrelatie. Eentje waarin de liefde van twee kanten komt. God houdt namelijk van jou! Meer nog dan je je kunt indenken. God is liefde zegt Johannes en ‘Zijn liefde voor ons is overstelpend’ zegt psalm 117. Kun je je dit voorstellen? 

Ik vind dat best lastig. Jij misschien ook wel. 

Vuur ontsteek je met vuur. En daarom kan juist deze week van Goede Vrijdag een kans zijn om jouw liefde voor God nieuw vuur in te blazen. Kijk naar het kruis en zie hoe zijn liefde voor jou tot het uiterste gaat. Kijk, totdat je opnieuw doordrongen bent van Zijn diepe liefde voor jou.

Gaat jouw hart nog sneller kloppen van God? 
Word je blij van Hem?
Breng je graag tijd met Hem door?
Leg hoe je je voelt vandaag eerlijk in je gebed aan Hem voor. 

 

Heer, help me om U lief te hebben boven alles. 
Raak mij opnieuw met uw liefde voor mij.
Help me om mijn hart en mijn leven aan u te geven.
Niet omdat dat moet, maar omdat ik het graag wil.

Amen.

 

luisterlied