Een mens uit een stuk

Het is vandaag dag 33 van de lijdenstijd. Deze bijdrage is geschreven door Nanda Langkamp en heet ‘Mens uit een stuk’. 

Een oud-collega gaat dit voorjaar huizen bouwen in Afrika en vraagt via sociale media om haar te sponsoren. Uiteraard kan ze rekenen op mijn steun! Ik scroll wat heen en weer en zie mijn zojuist gedoneerde 10 euro bovenaan de lijst van gulle gevers staan. Mooi dat zoveel mensen dit goede doel ruimhartig willen steunen. Ik herken wat voornamen en kijk automatisch naar de bedragen die deze mensen hebben gegeven. Tjonge, er is zelfs iemand bij die maar liefst 100 euro geeft.

Ongemerkt vindt er een soort ‘ranking’ plaats in mijn hoofd. O ja, die persoon is familie en geeft daarom natuurlijk zoveel. Kijk, de naam van een kennis, die geeft 25 euro. Hmmmm, is die 10 euro van mij toch niet een beetje aan de lage kant? Dit alles gebeurt binnen een paar seconden. Zomaar, bijna zonder dat ik er erg in heb.

En dan realiseer ik me dat Jezus juist dit aan de orde stelt in de Bergrede. Hij wijst precies aan waar het mis gaat: onze motivatie achter ons geefgedrag.

Er staat (in Matt 6: 1-4):

1 Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Wees goed voor andere mensen. Maar doe dat niet om iedereen te laten zien hoe geweldig je bent. Want dan krijg je geen beloning van je hemelse Vader. 2 Als je een bedelaar iets geeft, laat dat dan niet aan iedereen weten. De schijnheilige mensen in de synagogen en op straat doen dat wél. Want zij willen graag door de mensen geprezen worden. Luister goed! Ik zeg jullie dat ze hun hele beloning al hebben gekregen. 3 Maar als je een bedelaar iets geeft, zorg er dan voor dat je linkerhand niet weet wat je rechterhand doet. 4 Zo is het geheim wat je gedaan hebt. En je Vader, die de verborgen dingen ziet, zal je er openlijk voor belonen.”

Ik ben een fervent thuisbakker en vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn met het bakken van een mooie taart. Maar niets is zo teleurstellend als een taart die er prachtig uitziet, maar nergens naar smaakt. Een mooi gedecoreerde buitenkant met aantrekkelijke kleuren, maar een binnenkant waar van alles mis mee is en waarvan je zelfs ziek kunt worden. Niemand wil een stuk van zo’n taart voorgeschoteld krijgen.

En dat is precies wat er onbewust mee kan spelen in ons geefgedrag. Aan de buitenkant ziet het er prachtig uit, en toch… de motivatie erachter is niet in orde. We geven niet alleen voor het goede doel, maar ook om gezien te worden, om een goed gevoel over onszelf te krijgen, of misschien willen we met ons geven zelfs een beetje genade kopen van God. Een goede daad om ons imago wat op te poetsen.

En dit alles geldt niet alleen ons geefgedrag. Even verderop zegt Jezus dit ook over de manier waarop we bidden en hoe we vasten.

Mag ik het rijtje nog wat verder uitbreiden? Waarover sla jij als christen je ongemerkt op de borst? Over hoe goed je bezig bent met duurzaamheid en milieu? Of de rol die je vervult op het podium van de kerk? Hoe sta je daar – voor God of voor de mensen? En wat denk je van het meeschrijven aan de inhoud van deze podcast-serie? Waarom ben ik trots dat mijn naam eraan verbonden is?

God vraagt van ons dat onze buitenkant en binnenkant met elkaar in harmonie zijn. Een bijna onmogelijke opdracht in deze gebroken wereld. En toch wil Hij ook op dit punt in jouw en mijn leven zijn koninkrijk bouwen en harmonie brengen. Je gedrag komt dan steeds meer voort vanuit een motivatie gericht op God. Je wordt mens uit één stuk. In harmonie met God, jezelf en de wereld om je heen kun je vrijuit geven van wat je eerst van God hebt ontvangen.

Een uitdaging voor deze week: geef iets weg en verwacht helemaal niets terug. Geen dankjewel. Geen glimlach. Geen duimpje omhoog.

God onze Vader weet ervan en zal je ervoor belonen.

luisterlied